Monday, November 9, 2009

apa la salahnye...

kita manusia biasa, mmg tak lepas dari kesilapan.. kita belajar melalui kesilapan... kalau tak buat silap, kita takkan tau buat benda yg betul... sama macam baby yg baru lahir... tak tau apa2, belajar skit2, meniarap, merangkak, bertatih, berjalan, berlari dan sebagainye...

tanpa kesilapan kita takkan belajar... dgn kesilapan la kita belajar buat sesuatu... contohnye... semalam masak nasik satu cawan, letak 4 cawan air... nasi jadi lembik, skt je lagi nak naik taraf bubur... takkan hari ni nak masak nasik sukat air jadi 5 cawan??? setidaknye kita boleh fikir air patut kurangkan, jadi 3 atau 2 cawan... kalau letak 3, nasik lembik jugak... cuba lagi, letak dua... sampaila jadi nasik tu... betul tak??? tapi kita kena la admit yg...

"iye, aku tak pandai masak nasik, aku sedang belajar macamana nak masak nasik tak jadi bubur"

... bukan nye rugi pun mengaku salah...

tapi ada sesetengah org yg sgt cepat nampak salah org lain, tapi salah sendiri di sembunyikan... kenapa? nak tunjuk BAGUS... nak tunjuk PANDAI.. atau sbnrnye mengundang org mengutuk di belakang... mungkin sekarang org kutuk kat belakang, mana tau satu hari nanti org kutuk depan2... tak ke malu???

so, apa la salahnye kalau kita buat silap, kita mengaku kita silap... kita tak sorok yg kita dah buat silap.. kita tak sorok yg kita tak tau sebenarnye... jgn kalau org buat silap cepat je nak nampak... tapi bila org buat yg baik, yg betul tak nak bagi kredit... bukannya rugi pun nak puji org kan... kita buat org happy, kita pun akan rasa happy... kita buat org rasa sakit hati, rasa sedih, rasa down, apa kita dapat??? kosong... dapat caci maki lagi ada la kot...

dan apa la salahnye kalau kita tak tau kita bertanya... jgn jadi bodoh sombong, bongkak, lupa diri...

4 comments:

Beautiful^Devil said...

oh tidakkkkk kak intan... ouch!!!!!n (sambil tgn letak kt dahi)

hartini said...

hmmmm . . .knp ni intan? meh story mory kat aku sikit.

Intan Noorazlina said...

Writing for no specific reasons... just a thought...

noniey said...

sabar je lah dengan orang macam ni.. lama2 dia akan tau sendiri.. n orang pun akan tau