Tuesday, July 21, 2009

Teringat

Hari ni aku teringatkan arwah Abah... aku teringatkan soalan yg pernah aku rasa nak tanya pada arwah satu masa dulu...

kenapa Abah tglkan Ma dan kami adik beradik... nape Abah kawin lain... nape Abah tinggalkan kami...

sekarang, soalan tu hanya tgl soalan... tak ada sape yg boleh jawab... tak ada org yg boleh bg tau aku jawapan tu... dulu, aku takde keberanian nak tanya Abah soalan tu... sekarang, org yang sepatutnye menjawab soalan tu dah tak ada...

cuma yang aku tau, arwah Tok yg suh Abah kawin lain... cuma setakat tu yg aku tau...

dan cuma apa yg abah bgtau aku,

"Kak Long jaga Ma baik2, Ma tak buat salah pun dgn Abah, Abah yg banyak salah dgn Ma..."

Soalan aku, kalau Ma tak buat salah, nape Abah tinggalkan Ma n kami adik beradik???

tapi sekarang, sape yg boleh jawab soalan aku ni???

kalaulah...

7 comments:

kak ya said...

perkataan 'kalaulah' tu memang bahaya..

be strong ya..

El Moe de la Rocha said...

i got the gist of it, even tho not the whole picture.

sabar la yeh..

l i e y n said...

intan,
semua mende tu dah lepas....
cuma jadikan ia pengajaran untuk semua....

Rasyidah Abd. Aziz said...

kadang2 apa yang kita tanya tu, itulah jawapan yang kita cari...

noniey alias said...

yang dah lepas, biar lah berlalu.. mungkin ada sebab n hikmah yang kita tak tau.. n kita tak leh jawab..

Neeza Shahril said...

ada soalan memang takde jawapanya..
kalau berjawab pun mungkin sampai bila2 kita tak dapat faham jawapan tu..
akak tak tahu macam tu kisahnya..
doakan roh abah intan tenang disana ya..

Intan Noorazlina said...

kak ya - tu la.. tapi perkataan kalau tu boleh membawa 1001 makna...

Fairuz Hussaini - yup, there's notin else i can do now...

Kak Lieyn - ms Abah meninggal dulu, sampai hati org tak boleh tgu sekejap sampai abg n adik dr KL sampai Padang Polo... diaorg tak sempat pun nak tgk jenazah Abah for the last time... abg dgn adik smpi ms org tgh kebumikan jenazah, tak sampai stgh jam pun kalau tgu, at least tgu la sampai anak2 sampai, dah la mmg kami tak duduk dgn Abah, at least bg la peluang terakhir untuk tgk arwah kan... yes, past is past, tapi rasa terkilan tu tetap ada...

Syidah n Nonie - yup, it's true...

Kak Neeza - Tq kak Neeza, baru2 ni sy ada mimpi arwah Abah dtg nak amik sy, pastu tetiba je arwah pegi...