Friday, December 5, 2008

Dulu & Sekarang

Cakap tentang dulu dan sekarang... Masa tgh siap2 nak pegi keje pagi tadi aku terpikir pasal macamana org dulu berhubung antara satu sama lain... Maksud aku masa belum wujudnya telefon, telegram, perkataan short text messages (sms) pun belum wujud dsbnya... Terpikir pulak pasal org dulu2 yang pegi merantau tinggalkan mak, ayah, adik beradik, suami, isteri, anak2 dan yg sewaktu dgnnya... Kalau zaman teknologi macam hari mmg tak pelik la kalau kita dapat tau berita pasal kematian ke, org sakit ke... Sekelip mata je berita boleh sampai... Kat mana pun kita berada insyaallah org boleh kontek kan?
Katakan seorg anak yg belajar kat Kedah and one of the family members jatuh sakit atau meninggal dunia kat Johor... berita tu boleh sampai dalam masa beberapa saat je... tapi kalau zaman dulu, macamana diorg berhubung ek... Hmmm, I wonder... yg aku terpikir, seorg anak balik ke kg setelah merantau mesti terkejut bila ahli keluarga dia beritau one of the family members dah meninggal...
Hmm, untung jugak kita yang duduk kat zaman yg serba maju dan canggih ni... tapi aku pernah jugak dgr satu phrase yg berbunyi 'kufur nikmat'... kalau ada yg boleh tlg definisikan kufur nikmat tu sila la yek... jgn malu2... tu je untuk entry ni...

4 comments:

Neeza Shahril said...

akak pernah gak dengar tapi akak pun tak paham maksudnya..
dan tak ingat pun camana orang apply kufur nikmat tu ;).

betul tu.. orang selalu cakap, bad news cepat je dapat tahu.. good news lambat sikit sebab ang nak kena celebrate dulu hehee..
tu zaman sekarang la..

zaman dulu pulak, memang payah nak tahu berita.. kena tunggu aje lah kan..

Yummy Yum said...

Intan...akak ingat dulu masa zaman tak ramai orang pakai hp (hp pun besar botol air masa tu), kalau nak communicate ngan my hubby mesti akak letak notes dalam bakul motor dia, dan jarak hostel akak ngan dia agak jauh jugak la, dari Kamsis Ungku Omar ke Kamsis Burhanuddin Helmi (Intan UKM dulukan), nak menonggek ke kamsis dia lagi, jalan kaki tu...uuuhhh...sanggup demi CINTA sejati...hahahahha

Intan Noorazlina said...

wahaha... blh la tahan jauhnye... tapi sweet apa main letak2 notes kat bakul motor... hehehe

alerts said...

buy louis vuitton