Wednesday, April 1, 2009

Kau buat kami berdebar cik misi!!!

Baru jap tadi aku dgn Din pegi NICU... semalam misi kata doc nak jumpa... nak cakap sumtin... dari semalam lah kami dok pikir apa la agaknye doc nak cakap... so hari ni lebih kurang pukul 3 kami sampai kat NICU... sementara tgu doc sampai kami dok tgu kat katil Haziq... Dia nampak dah aktif skit dari sebelumnye... semalam pun Haziq asyik dok cabut sensor kat dada... hari ni sensor tu dah takde... semalam pun dah banyak tiub yg dah bukak... hari ni tak bnyk dah la wayar2 yg berselirat kat badan Haziq... he looks better today... quite a relief for us... tp tiub oksigen still belum cabut...
Tiba2, cik misi datang dan letak satu borang atas file Haziq... tajuk borang tu... "KEBENARAN PEMBEDAHAN"... Aku n Din berbalas pandangan... masing2 berdebar... lembik lutut rasanye... dari aku senyum tengok Haziq gerak2 terus aku jadi masam mencatuk... dalam hati ni dah pikir macam2... and came the female doc... namanye... if i'm not mistaken Dr Idiati... aku tak sabar nak tau apa kena mengena borang kebenaran pembedahan tu dgn Haziq... she explained about Haziq's condition... katanye paru2 Haziq mmg ada jangkitan kuman... keadaan paru2 dia masih tak berapa ok lagi... tekanan darah dah ok, cuma ada sikit lagi saki baki kuman yg tinggal... so, treatment masih lagi diberikan...
now, the borang part... doc bagitau yg darah dan paru2 Haziq mmg ada jangkitan kuman, dan dia nak cek pulak kot2 kuman berjangkit sampai ke otak... sekali lagi aku rasa berdebar... then the doc explained yg dia nak mintak kebenaran utk amik air tulang belakang Haziq utk cek samada ada jangkitan kuman atau tak pada otak... so, surat kebenaran pembedahan tu sebenarnye bukanlah surat kebenaran pembedahan, cuma surat kebenaran untuk amik air tulang belakang a few drops... ces la cik misi ni, bikin hati resah je... agak berat jugak sebenarnye kami nak sign the form... but for Haziq's better health, kami sign jugak... hopefully the result will make us feel better... mgkin lepas tau result dari air tulang belakang tu Haziq akan cepat keluar dari wad... according tu the doc, kalau takde apa2, mgkin mereka dgn senang hatinye hentikan ubat2 yg Haziq terima... mgkn blh stop all the given medicine as soon as they can... tak sampai hati dah rasanye tgk keadaan Haziq... dah kurus... tapi alhamdulillah Haziq semakin pulih...

7 comments:

Yummy Yum said...

semoga Haziq cepat sembuh..Amin

Yummy Yum said...
This comment has been removed by the author.
l i e y n said...

mmg seksa sikit kalau dok GH ni...diaorg buat patient mcm experiment but for haziq's health, u have to do what u have to!
apa2 pun diaorg lagi tau pada kita...kesian haziq, kecik2 dah kena fight...Tuhan tak duga korang klu Dia tahu korang tak kuat semangat...u are the chosen one!!take care...kak ngah doakan haziq cepat sembuh!!!boleh main dengan anak sedara!!!!

noniey alias said...

yang aku tau, air tulang belakang ni kalau budak2 kecik takpe diambil. sebab air tu akan ada/dihasilkan semula..

yang penting haziq sihat. ikut je lah apa yang doc cakap..berserah n bertawakkal lah..

hidayah said...

aku tertunggu2 nak tau apa kisah terbaru haziq... sabarlah intan, as long as haziq sembuh, mmg kita kena buat apa yg disarankan doktor, kan...walaupun berat hati.. harap2 segalanya akan ok...

kak ya said...

misi itu buat org berdebarr je nye...

Neeza Shahril said...

First of all, tahniah Intan.. baru akak tahu Intan dah bersalin.. lama internet akak ngok ngek.. hari ni baru okay sikit untuk tempoh yang lama...

Secondly, tabahkan hati. Banyakkan berdoa untuk Haziq.. semoga dia cepat sembuh..
Amalkan baca surah alfatihah 7 kali hembuskan ketangan, dan sapu kebadan Haziq.. dengan pertolongan Allah, Insyaallah, Haziq cepat sembuh...